keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Pyhäbasilika - Ocimum tenuiflorum (O. sanctum)

Kun avomaalla on märkää, töitä tehdään kasvihuoneen suojissa. Kasvihuoneeseen istutettua pyhäbasilikaa korjataan nyt toista kertaa, kun taas suoraan kasvupaikalle kylvetty kasvusto vielä odottelee ensimmäistä sadonkorjuuta.

Istutettu kasvusto, toinen sadonkorjuu menossa.

Kylvetty kasvusto, odottaa ensimmäistä sadonkorjuuta.

Pyhäbasilika on toiseksi suosituin basilikalaji heti tunnetuimman ja eniten käytetyn 'perus'basilikan (Ocimum basilicum) jälkeen. Se on pystyvartinen, monihaarainen ja runsaslehtinen ruohokasvi, joka kasvaa pensasmaisesti 30-45(-120) cm:n korkeuteen. Sen vaaleanpunaiset/vaaleanvioletit kukat sijaitsevat haarojen latvakiehkuroissa. (Seedaholic, 2015; Galambosi ym., tulossa.)


Koska pyhäbasilika on kotoisin Aasiasta ja Afrikasta, se vaatii runsaasti lämpöä menestyäkseen. Ihanteellinen päivälämpötila on 25-30°C ja yölämpötilojenkin olisi hyvä olla yli 12°C. Kasvupaikan tulisi olla sellainen, johon auringonvalo osuu vähintään 6-8 h/vrk. Erityisesti tummemmat lajikkeet tarvitsevat runsaasti auringonvaloa saavuttaakseen syvän värityksensä. (Seedaholic, 2015.) Suomessa kasvihuoneviljely on käytännössä ainoa vaihtoehto pyhäbasilikan kasvatukselle tai jos sitä viljellään avomaalla, edellyttää se taimien esikasvatusta sekä esim. lämpölavan, mustan muovikatteen, harsotunnelin tai kaksoiskatteen tuomaa lisälämpöä (Yrttitarha, 2015a; Galambosi ym., tulossa).

Kylvön ja taimikasvatuksen (kuvat 1-2) lisäksi pyhäbasilikaa voidaan lisätä versoja juurruttamalla. Kasvualustansa suhteen se ei ole erityisen vaativa, mutta viihtyy parhaiten humuspitoisessa, ilmavassa, hikevässä ja voimakkaasti lannoitetussa maassa. Lannoitus (tuotantotavan mukaan keinolannoitteella tai kompostilla/luomuhyväksytyllä kaupallisella valmisteella) lasketaan sen mukaan, että 1000 kg:n versosato vie maasta 3,3 kg typpeä, 1 kg fosforia ja 3,9 kg kaliumia. Muita kasvukauden ajan hoitotoimenpiteitä ovat rikkakasvintorjunta ja kastelu tarpeen mukaan. (Seedaholic, 2015; Galambosi ym., tulossa.)

Sadonkorjuu tapahtuu ennen täyskukintaa, kun kukintojen alimmat kukat ovat auenneet. Suomessa pyhäbasilikasta saadaan avomaalta 1-2 satoa, lämmittämättömästä kasvihuoneesta tavallisesti kaksi satoa ja lämmitetystä kasvihuoneesta 4-7 satoa kasvukauden aikana. (Yrttitarha, 2015a; Galambosi ym., tulossa.) Uusi kasvu varmistetaan jättämällä 1/3 kasvista  korjaamatta - käytännössä leikkuukorkeus on n. 10-15 cm maanpinnasta (Seedaholic, 2015.)


Täällä Tammen yrttitilalla pyhäbasilikan lehdet ja kukat nypitään/riivitään irti varsista ennen kuivaamista. Jos kuivauskapasiteettia olisi enemmän, versot voitaisiin kuivata kokonaisina ja lehdet erotella varsista vasta kuivaamisen jälkeen joko musertamalla ne käsin siivilän/elintarvikekelpoisen verkon läpi tai koneella murskaten (Galambosi ym., tulossa).


Pyhäbasilikan lehdet tummuvat helposti käsiteltäessä ja lämpenevät nopeasti leikattuna, joten sekä sadonkorjuu että kuivaaminen on hoidettava varovasti ja nopeasti (Yrttitarha, 2015a; Galambosi ym., tulossa). Kuivauslämpötilaksi suositellaan 40-45°C (Galambosi ym., tulossa), mutta on hyvä muistaa, että eteeriset öljyt lähtevät haihtumaan heti, kun lämpötila ylittää 35°C. Jäädytettynä ja pakastettuna pyhäbasilika säilyttää paremmin arominsa ja värinsä, joten kotikäyttöön sopii tämäkin säilöntätapa mainiosti (Seedaholic, 2015).

Tammen yrttitilalla kuivattuja pyhäbasilikan lehtiä ja kukkia käytetään yrttiteesekoitusten raaka-aineena, mutta se sopii hyvin myös mausteeksi monenlaisiin ruokiin. Pyhäbasilika on erittäin voimakastuoksuinen ja -arominen yrtti, jota kannattaa käyttää varovaisemmin kuin tavallista maustebasilikaa. Se sisältää mm. ursolihappoa, jonka on todettu estävän tulehdusta aiheuttavan COX-2-entsyymin tuotantoa. Lisäksi pyhäbasilikan on todettu vähentävän stressihormoni kortisolin eritystä sekä lisäävän insuliiniherkkyyttä ja näin tuovan apua keskivartalolihavuuden hallintaan. (Health Benefits, 2013; Axe, 2015.) Sen sisältämällä eteerisellä öljyllä taas on mm. antiseptisiä ja ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia (Yrttitarha, 2015b).


LÄHTEET:

Axe, J. (2015). Holy Basil Balances Cortisol and [Other] Hormones. Viitattu 15.7.2015, http://draxe.com/holy-basil-benefits/.

Galambosi, B., Ahonen, H., Pirinen, H., Huuhtanen, P. & Korpelainen, V. (tulossa). Suuri yrttiviljelykirja. Opetushallituksen opetusmateriaali.

Health Benefits (2013). Health benefits of Tulsi tea. Viitattu 15.7.2015, http://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-tulsi-tea/

Seedaholic (2015). Basil: Holy Basil, Tulsi, Sacred Basil. Viitattu 15.7.2015, http://www.seedaholic.com/basil-holy-basil-tulsi-sacred-basil.html.

Yrttitarha (2015a). Basilikan viljely. Viitattu 15.7.2015, http://www.yrttitarha.fi/kanta/basilika/viljelytekniikka.html.

Yrttitarha (2015b). Basilika. Viitattu 15.7.2015, http://www.yrttitarha.fi/kanta/basilika/index.html.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti